Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Πότε ανακαλύψαμε ότι η Γη είναι στρογγυλή;

Τον 6ο αιώνα π.Χ. ο Έλληνας μαθηματικός Πυθαγόρας, δήλωσε ότι η Γη είναι στρογγυλή – αλλά λίγοι συμφώνησαν μαζί του.

Ο Έλληνας αστρονόμος Αρίσταρχος είπε τον 3ο αιώνα π.Χ., ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο – αλλά η ιδέα δεν έγινε δεκτή.

Το 2ο αιώνα π.Χ. ο Έλληνας αστρονόμος Ερατοσθένης μέτρησε με μεγάλη ακρίβεια την περίμετρο της Γης σε περίπου 40.000 χιλιόμετρα – αλλά κανείς δεν τον πίστευε.

Κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. ο Έλληνας αστρονόμος Πτολεμαίος αναφέρει ότι γη είναι το κέντρο του σύμπαντος – οι περισσότεροι άνθρωποι τον πίστεψαν για τα επόμενα 1.400 χρόνια!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Το κόκκινο πιπέρι κόβει την όρεξη

To κόκκινο πιπέρι, ή πιπέρι καγιέν, βοηθά στο να κόβεται η όρεξη και να ελέγχεται αποτελεσματικότερα το βάρος
Λονδίνο
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του πιπεριού καγιέν κόβει την όρεξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα φυσικό διαιτητικό «εργαλείο». Το πιπέρι καγιέν είναι η σκόνη αποξηραμένων πιπεριών τσίλι και, σύμφωνα με την έρευνα, η προσθήκη μια μικρής ποσότητας στην καθημερινή διατροφή είναι πιθανό να βοηθήσει όσους προσπαθούν να μειώσουν τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν και να ελέγξουν το βάρος τους.
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, που διαπίστωσαν ότι η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές και στο πιπέρι την χαρακτηριστική γεύση τους, η καψαϊκίνη μπορεί να ελαττώσει την όρεξη και να αυξήσει τις καύσεις των θερμίδων. Όπως επισημαίνουν βέβαια οι ερευνητές, εκείνοι που ωφελούνται από την χρήση του καγιέν και τους κόβεται η όρεξη είναι όσοι δεν συνηθίζουν να τρώνε καυτερές τροφές.